Bahan2
1 bungkus bihun (direndam dengan air suam2 kuku)
9 helai Lada Kering
1 biji Bawang besar
4 biji Bawang Putih
Sejemput udang kering
20 Ekor udang (siang buang kulit )
4 biji Telur
11/2 sudu teh Garam
Air 1 cawan
Minyak untuk menumis
Cara2nya
1. Lada kering, bawang besar, bawang putih dan udang kering dikisar dulu.
2. Tumis bahan2 yang dikisar tadi hingga betul2 masak/garing sampai ada bau.
(Jangan hangus plak ye..)
3. Masukkan garam, kacau ratakan.
4. Kemudian masukkan telur. Setelah telur betul2 masak dan dah dihancurkan
(Jangan hancur sangat nanti tak sedap )
5. Masukkan udang. Tunggu sehingga udang bertukar warna merah, masukkan air dan bihun tadi.
6. Kacau dan ratakan supaya rencah dan bihun sebati..
7. Dah boleh makan.. Selamat menjamu selera ^_^
#Nota Kaki
Maafla ye kalo ayatnya bersepah..
hehehe...
Gambo tak sempat nak snap..
dah licin..
Nanti bila Linda goreng bihun Linda amik gambo ye..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Salam.. hye semua...
Jangan lupa komen sepatah 2 kata disini ye.. ;)